Kedvezményezett neve: K.L.K.V. Termeltető, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt    Felelősségű Társaság

Támogatott projekt címe: A villányi ” OPORTÓ Étterem és Panzió” kapacitás bővítése, valamint minőségi és szolgáltatási színvonalának fejlesztése.

Pályázat azonosító száma: TFC-1-1-1-2017-2018-00404

Szerződött támogatás összege: 59.999.923 Ft

Támogatás mértéke /%/: 58,17 %

Támogatott projekt befejezési dátuma: 2020.03.31.

A projekt rövid ismertetése:

Az Oportó Étterem és Panzió 1968-ban nyitotta meg kapuit a „Szőlő és a bor városában”, Villányban. A polgári, klasszikus stílusú épületben korábban az étterem kialakítása oly módon alakult, hogy volt egy 180 fő befogadására alkalmas nagyterme, illetve egy 45 fő befogadására alkalmas kisterme. Ehhez párosult továbbá – áprilistól októberig – egy kétszintes, 120 fős kerthelyiség. A fejlesztés megelőzően a panzió emeleti szintje – 9 db 2 ágyas szoba és 2 db családi szoba (családi szoba/2 szoba) – összesen 26 fő elszállásolására volt alkalmas. A fejlesztés átfogó célja volt, hogy a panzióban található szobák általános minőségének javításával, valamint az újonnan kialakításra kerülő szobák létrehozásával és a szolgáltatások színvonalának emelésével, hozzájáruljon a Villányi-hegység páratlan természeti adottságainak, sportolásra, kirándulásra alkalmas tájainak és a 40 km-re lévő Pécs történelmi nevezetességeinek turisták körében történő népszerűsítéshez.

A beruházás során az Oportó Étterem és Panzió emeleti szintjén található 11 szoba korszerűsítése valósult meg- a 3 csillagos Panzió kategória elérésével egyetemben-, illetve a kapacitásbővítés keretében 7 új szoba került kialakítása. A pinceszinten a meglévő szuterénhelységekből gépészeti helyiség és mosókonyha jött létre. A bejárati szinten az étkező, jobbra a társalgó és vizesblokkok, szemben a mosogató helyiség és a konyha, balra a gyerek-játszósarok kerültek felújításra és átalakításra. A felújítás során az étterem mérete lecsökkent, 50 fő befogadására alkalmas. A csökkenés annak tudható be, hogy a földszint nyugati részén 6 fürdővel felszerelt és egy akadálymentesített /hozzá kapcsolódó akadálymentesített fürdővel felszerelt/ szoba került elhelyezésre. A földszinti szobákhoz saját terasz is tartozik, mely árnyékoló szerkezettel ellátott. Továbbá szintén a földszinten egy  102,75 nm-es wellnessrészleggel is bővült a panzió. Az épület körüli járda, parkoló, a közösségi tér, a főbejárat és a közlekedő kialakításakor az akadálymentes megközelíthetőség és elrendezés volt a fő szempont, melyet a hatályos jogszabályok és előírások alapján kerültek kialakításra. Az emeleti szinten található 9 db 2 ágyas szobákban és fürdőszobákban, valamint a 2 családi szobában burkolatcsere és festés valósult meg a fejlesztés keretében.

Az energiahatékony működést javító beruházáson belül az épület határoló szerkezeteinél keletkezett hőhidak megszüntetése volt a cél. A homlokzatok 15 cm homlokzati hőszigetelést, a födémek minimum 20 cm szálas hőszigetelést kaptak. A külső homlokzati nyílászárók korszerű nyílászárókra történő cseréje is megtörtént, melyek 3 rétegű üvegezéssel ellátottak. Ezekkel a kiegészítésekkel és fejlesztésekkel az épület energetikai tényezője/tulajdonsága megfelel a mai követelményeknek.

A támogatott projekt a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében valósul meg.